*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 207

  гр.София, 10.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание, в състав:

  Председател: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  Членове: БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  като изслуша докладваното от съдия Ерик Василев частно гр.д.№ 1936 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл.278, вр. с чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано по частна жалба от 28.03.2022 г. на З. Р. Б., Б. Б. Б., лично и със съгласието на майка си З. Р. Б., и М. Б. Б., всички чрез адвокат П. К., срещу разпореждане № 67 от 07.03.2022 г. по ч.гр.д. № 89/2022 г. на ВКС, ІV г.о. за връщане на частната им жалба с вх.№ 1961/02.03.2021 г. срещу определение на същия състав на Върховния касационен съд, с което се потвърждава определение на Софийски апелативен съд в частта, в която оставя без разглеждане жалбата им срещу решението на Пернишкия окръжен съд по чл.437 ГПК.

  В частната жалба от 28.03.2022 г. се твърди, че разпореждането за връщане е неправилно и искат да бъде отменено.

  От С. Т. П. и Н. В. П. е постъпил писмен отговор, в който се оспорват доводите в частната жалба и считат, че е неоснователна.

  Обжалваното разпореждане за връщане на частната жалба е преграждащо, поради което подлежи на обжалване пред друг състав на Върховния касационен съд, съгласно чл.274, ал.2, изр.2 ГПК. Частната жалба е редовна и допустима, но разгледана по същество е неоснователна поради следните съображения:

  Определенията на Върховния касационен съд, с които се потвърждава определение /разпореждане/ на апелативния съд, преграждащо по-нататъшното развитие на делото, не подлежат на последващ инстанционен контрол, тъй като с тях се изчерпва редът за обжалване с частна жалба (арг. от чл.274, ал.2 ГПК). В случая, при администриране на частна жалба вх. № 1961/02.03.2021 г., състав на ВКС, ІV г.о., е констатирал, че същата е недопустима, тъй като е подадена срещу окончателно определение на ВКС, с оглед на което е постановил обжалваното разпореждане за връщане на частната жалба.

  Постановеното разпореждане № 67/07.03.2022 г. е правилно и съобразено с изискванията на процесуалния закон. Преди постановяване на всеки съдебен акт, съдът е длъжен да прецени процесуалната допустимост на искането и след това да се произнесе по неговата основателност. Проверката за редовност на подадените частни жалби е служебно задължение на администриращия съд, чийто акт ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари