*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 206

  Софияq 13.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 847/2022 година

  Производството е по чл.274, ал.2, пр.1 ГПК. Образувано е по частна жалба на Н. П. И., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 3423 от 29.12.2021 г. по гр.д. № 3650/2021 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, втори състав, с което е върната депозираната от И. въззивна жалба с вх.№ 263702/10.05.2021 г., против решение № 260066 от 01.04.2021 г. по гр.д. № 11/2020 г. на Окръжен съд – Кюстендил, на основание чл.262, ал.2, т.1 ГПК.

  Частният жалбоподател поддържа доводи за очевидна неправилност на определението, с искане за неговата отмяна и връщане на делото на апелативния съд за продължаване на съдопроизводствените действия. Твърди, че при изчисляване на срока за въззивно обжалване на решението на Окръжен съд – Кюстендил, не е съобразено, че 04.05.2021 г. е официален почивен ден, поради което този срок изтича на 05.05.2021 г. Именно на последната дата е подадена по пощата въззивната жалба, поради което не е просрочена.

  Против частната жалба е депозиран писмен отговор от „Обединена българска банка“ АД, чрез процесуален пълномощник, в който са развити съображения за липса на очевидна неправилност на атакувания съдебен акт.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, като взе предвид данните по делото, приема следното:

  Частната жалба е подадена от надлежна страна, при спазване на предвидения в чл.275, ал.1 ГПК преклузивен срок и е насочена срещу подлежащо на обжалване определение, имащо характер на разпореждане, постановено от апелативен съд, преграждащо по-нататъшното развитие на производството. Поради това частната жалба се преценява като процесуално допустима и по нея се дължи произнасяне по същество, като е неприложима предвидената в чл.288 ГПК селективна фаза.

  Частната жалба е основателна.

  При извършената от Апелативен съд - София проверка за допустимост на депозираната от Н. И. въззивна жалба, с оглед спазването на предвидения в чл.259, ал.1 ГПК преклузивен срок, правилно е определено началото на този срок и неговата продължителност, но не е съобразено, че 04.05.2021 г., отразен от съда като последен ден от срока, е неприсъствен и е приложима разпоредбата на чл.60, ал.6 ГПК и по отношение на 04.05., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари