Определение №206/11.04.2022 по дело №1165/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 206

  гр. София, 11.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на шестнадесети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.д. № 1165/2021 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. Я. Докторов, като малолетен – действащ чрез своята майка и законен представител А.-М. И. Т., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 127 от 19.02.2021 г. по в.гр.д. № 3600/2020 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, XII състав, в частта, с която след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 4505 от 24.07.2020 г. по гр.д. № 5990/2019 г. на Софийски градски съд, Гражданско отделение, I-20състав, като краен резултат е отхвърлен искът му срещу Застрахователно акционерно дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД по чл. 493, ал. 1 КЗ във вр. с чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, които са били претърпени при ПТП, реализирано на 03.03.2018г. на АМ „Тракия“, за разликата над 15 000 лв. до 30 000 лв.

  Предмет на касационно обжалване е и въззивното решение в частта, с която за начална дата на дължимост на законната лихва е приета датата 08.03.2019 г., а не сочената от ищеца дата – 20.02.2019 г.

  Въззивното решение в частта, с която първоинстанционното решение е потвърдено в частта, с която в полза на С. Я. Докторов е присъдено обезщетение за неимуществени вреди за горницата над 13 000 лв. до 15 000 лв., не е обжалвано от ответника.

  В касационната жалба се поддържат оплаквания за материална незаконосъобразност и необоснованост на атакувания съдебен акт, с искане за касирането му. Твърди се, че апелативният съд не е взел под внимание и не е обсъдил в достатъчна степен всички обективни обстоятелства, които обуславят претърпените от касатора неимуществени вреди, както и тяхното значение за размера на вредите. Изтъква се, че във въззивното решение не са отчетени в необходимата степен болките и страданията, които пострадалият е преживял, възрастта му към момента на настъпване на ПТП, продължителността на възстановителния период, вида на претърпените от него телесни увреждания и особено техният характер, икономическата конюнктура в страната към момента на настъпване на процесното ПТП, както и размера на застрахователната сума по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари