Решение №206/25.03.2021 по дело №889/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 206

  гр.София, 25 март 2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Трето наказателно отделение, в открито съдебно заседание на седемнадесети декември две хиляди и двадесета година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАДА ПАУНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БЛАГА ИВАНОВА

  ДИМИТРИНА АНГЕЛОВА

  при участието на секретаря Наталия Такева

  и в присъствието на прокурора от ВКП МАРИЯ МИХАЙЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия ПАУНОВА наказателно дело №889/2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство пред ВКС е образувано по касационна жалба от защитника на подс. И. А. Д. – адв. Б. А., срещу присъда от 20.07.2020г., постановена по внохд № 232/2020г. на Софийски окръжен съд.

  С присъда № 116 от 29.10.2019г., постановена по НОХД № 350 /2018г. по описа на Районен съд – Ихтиман, подсъдимият И. А. Д. е признат за невиновен и оправдан по обвинението за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

  По протест на прокурор при Районна прокуратура – Ихтиман е било образувано внохд № 232/2020г. по описа на Софийски окръжен съд. Производството е приключило с присъда от 20.07.2020г., с която първоинстанционната присъда на Районен съд – Ихтиман е била отменена и подсъдимият И. А. Д. е признат за виновен за това, че на 04.06.2018г. около 21.20 часа по Автомагисрала „ име" в района на /км/- км, , в посока на движение от [населено място] към [населено място], е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „марка", модел „модел", с peг. [рег.номер на МПС] , с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,24 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол в кръвта № 547/05.06.2018г. на Алкохолна лаборатория към МБАЛ „име"[населено място], съгласно Наредба № 1 за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК е осъден на шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 200лв. На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода е отложено за изпитателен срок от три години. В тежест на подсъдимия са възложени направените по делото разноски.

  В касационната жалба срещу новата въззивна присъда и в допълнението към нея, подадени от защитника на подс. Д. – адв. А., се посочват съображения в подкрепа на всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Във връзка с основанието по чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК, като съществени нарушения на процесуалните правила се сочат липса на мотиви, както и че съдебният акт е постановен в нарушение на правилата на чл. 13, 14 и 107, ал. 5 от НПК. Твърди се, че проверяваната инстанция не е подложила на внимателен анализ всички събрани доказателства, като е основала осъдителната присъда само върху показанията на св. А., П. и Н. Й. и обобщено споменаване на събраните писмени материали по делото. Съдържат се оплаквания, че в кориците на делото липсват ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари