*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 205

  София, 17.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание на 17.05.2022 г. докладваното от съдията Христакиев ч. т. д. № 991 по описа за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК, образувано по частна жалба на длъжника „Алфа Бул Трейд“ ЕООД срещу определение на Софийски апелативен съд, с което е оставена без разглеждане негова частна жалба срещу първоинстанционно определение.

  Частната жалба е допустима като подадена в срок срещу подлежащо на обжалване определение, но по същество е неоснователна.

  За да намери за недопустима подадената частна жалба, въззивният съд е приел, че със същата се обжалва първоинстанционно определение за отказ да се спре производството на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК. Изложил е мотиви, че определенията от този вид не са сред изчерпателно посочените в чл. 613а, ал. 1 ТЗ подлежащи на самостоятелно обжалване съдебни актове в производството по несъстоятелност, нито попадат в категориите обжалваеми по общия ред определения по чл. 274, ал. 1, т. 1 и т. 2 ГПК, в частност доколкото отказът да се спре производството не прегражда развитието му.

  Редът за обжалване на постановените в производството по несъстоятелност съдебни актове е уреден в специалната разпоредба на чл. 613а ТЗ. В ал. 1 на чл. 613а ТЗ са посочени изчерпателно решенията и определенията на съда по несъстоятелност, които подлежат на обжалване по общия ред на ГПК за въззивно и касационно обжалване. За всички други актове, извън изброените в чл. 613а, ал. 1 ТЗ, е предвидено, че подлежат на обжалване само пред съответния апелативен съд по съответния ред от ГПК – чл. 613а, ал. 3 ГПК. Обжалването на определенията на първоинстанционните съдилища се реализира по реда на чл. 274, ал.1 ГПК, което означава, че определенията на съда по несъстоятелност могат да бъдат обжалвани пред съответния апелативен съд при условие, че попадат в хипотезите на чл. 274, ал. 1, т.1 или т. 2 ГПК.

  Определението, с което съдът по несъстоятелност отказва да прекрати или да спре производството по несъстоятелност, не е сред изчерпателно изброените в чл. 613а, ал.1 ТЗ актове, за които законодателят е предвидил самостоятелен инстанционен контрол. Поради това правилен е изводът на въззивния съд, че първоинстанционното определение не подлежи на самостоятелно обжалване по силата на чл. 613а, ал. 1 ТЗ и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари