*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 205

  гр.София, 18.03.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на седемнадесети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. №3701 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 от ГПК и чл.274, ал.2 от ГПК

  Образувано е по касационни жалби на А. И. Т.-А., Е. В. Х. и М. Х. Х. против решение №260351 от 9.11.2020 г., постановено по гр. д. № 1084 по описа за 2020 г. на Пловдивския окръжен съд, осми граждански състав, и частна жалба на адвокат Т. П. Д. срещу определение № 260681 от 11.03.2021 г. по същото дело. А. И. Т.-А. обжалва решението в частта, с която е потвърдено решение № 4540 от 27.11.2019 г. по гр. д. № 1193 по описа за 2018 г. на Пловдивския районен съд, пети граждански състав, за отхвърляне на предявения от нея против К. А. А., М. Х. Х. и Е. В. Х. иск с правно основание чл.26, ал.2, предложение първо от ЗЗД за прогласяване нищожността на договор за покупко-продажба, с който К. А. А. е продал на М. Х. Х. самостоятелен обект с идентификатор № ................... по КККР на [населено място], находящ се в [населено място], [улица], ет..., поради невъзможен предмет. А. И. Т.-А. твърди, че решението на Пловдивския окръжен съд в обжалваната от нея част е недопустимо, неправилно и незаконосъобразно поради нарушение на материалния закон- основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.2 и т.3 от ГПК. Като основание за допускане на касационното обжалване сочи т.1 на чл.280, ал.1 от ГПК по следните въпроси:

  1.Кога е налице самостоятелен обект, който може да бъде годен предмет на прехвърлителната сделка?

  2. Към кой момент се извършва преценката дали една сделка е нищожна поради липса на предмет-към датата на извършване на сделката или към друг момент?

  Е. В. Х. и М. Х. Х. обжалват решението на Пловдивския окръжен съд в частта, с която е отменено първоинстанционното решение за отхвърляне на иска за прогласяване на основание чл.26 от Семейния кодекс на недействителност на покупко-продажба, отразена в нотариален акт № ...., том....., дело ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в


  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари