*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 204

  гр. София, 16.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 5018/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Г. Д. С. и М. И. С. срещу въззивно решение № 49 от 29.06.2021 г., постановено по в. гр. д. № 1278/2021 г. на Старозагорския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С посоченото решение въззивният съд е потвърдил решение № 260011 от 12.01.2021 г., постановено по гр. д. № 508/2020 г. на Казанлъшкия районен съд, с което са отхвърлени предявените от Г. Д. С. и М. И. С. против И. К. П. и Ж. Н. П. искове с правна квалификация чл. 108 ЗС за признаване на установено, че ищците са собственици на два земеделски имота, находящи се в землището на [населено място] - нива с площ от 2,922 дка, м.„П.“, съставляваща поземлен имот с идентификатор *** и нива с площ от 1,453 дка, м. „Цв. “, съставляваща поземлен имот с идентификатор ***, и за предаване владението върху тях.

  За да постанови решението си, въззивният съд е приел, че ищците в първоинстанционното производство Г. Д. С. и М. И. С. са придобили правото на собственост върху процесните имоти с договор за покупко-продажба от 19.12.1997 г., обективиран в нот. акт № 3/1997 г., сключен между ищеца Г. Д. С. и В. В. А. /продавач/. С последващ договор за покупко-продажба, обективиран в нот. акт № 74/21.06.2011 г. последната е продала имотите на ответника И. К. П.. С влязла в сила присъда № 4/20.01.2015 г. по н.о.х.д. № 1071/2014 г. на Казанлъшкия районен съд В. В. А. е призната за виновна за това, че с цел да набави за себе си имотна облага е възбудила заблуждение у И. К. П., че е собственик на двата имота, които му е продала с нот. акт № 74/2011 г., като с това му е причинила имотна вреда общо в размер на 650 лв. и същата е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари