Определение №203/08.04.2022 по дело №1100/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 203

  гр. София, 08.04.2022 година

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на осми март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 1100 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във връзка с чл. 280, ал. 1 и ал. 2 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца Я. Г. Я. от [населено място] чрез процесуален представител адв. Р. Р. срещу решение № 260062 от 22.03.2021 г. по в. т. дело № 721/2020 г. на Апелативен съд Пловдив, Търговско отделение, с което е потвърдено решение № 260069 от 15.10.2020 г. по т. дело № 211/2019 г. на Окръжен съд Стара Загора, Търговско отделение и Я. Г. Я. е осъден да заплати на „Ескизара“ АД, [населено място] на основание чл. 78 ГПК сума в размер на 3 000 лв., представляваща направени разноски за въззивното производство. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт е отхвърлен предявеният от Я. Г. Я. срещу „Ескизара“ АД иск за осъждане на „Ескизара“ АД да заплати на ищеца сума в размер 200 000 лв., представляваща неизплатена главница по запис на заповед от 04.12.2008 г. с издател „Ескизара“ АД, поемател Я. Г. Я., падеж 04.12.2015 г., ведно със законната лихва върху главницата от 19.04.2018 г. до окончателното изплащане на задължението.

  Касаторът прави оплакване за недопустимост на въззивното решение, евентуално за неправилност поради нарушения на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Поддържа становище, че решението е недопустимо, тъй като адв. Л. Т. не разполага с представителна власт да инициира въззивно производство от името на „Ескизара“ АД, защото пълномощното от 29.11.2018 г. не е годно да учреди представителна власт поради това, че има рамков характер и не е последвано от конкретни процесуални упълномощавания. Касаторът излага съображения, че пълномощното евентуално може да е валидно само за първоинстанционни производства, които са образувани по искове, а не по въззивни или касационни жалби; с него адв. Т. е упълномощена да подава въззивни и касационни жалби от името единствено на физическото лице С. Кол, но не и от името на „Ескизара“ АД. Твърди, че от текста на английски език на стр. 7 и 8 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари