Определение №201/07.04.2022 по дело №1140/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 201

  гр. София, 07.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на осми март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 1140 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във връзка с чл. 280, ал. 1 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ответника Сдружение „Шуменска търговско-промишлена палата“, [населено място] чрез процесуален представител адв. Б. Н. Г. срещу решение № 260007 от 13.01.2021г. по в. т. дело № 479/2020г. на Апелативен съд Варна, Търговско отделение, с което е потвърдено решение № 68 от 13.07.2020г. по т. дело № 216/2019г. на Добрички окръжен съд, Търговско отделение. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт са отменени всички решения на Общото събрание на Сдружение „Шуменска търговско-промишлена палата“, взети на 06.02.2019г.

  Касаторът прави оплакване за недопустимост на въззивното решение поради недопустимост на иска по следните съображения: 1/ за ищеца „Топлоснабдяване“ АД липсва активна процесуална легитимация за предявяване на иска поради това, че не е член на сдружението към датата на провеждане на Общото събрание – не е участвал при учредяване на сдружението, не е приеман на по-късен етап, евентуално дори и „Топлоснабдяване“ ООД да е било член на сдружението, то след преобразуването му в „Топлоснабдяване“ АД с решение от 31.10.2003г. по ф. дело № 809/2003г. на Шуменски окръжен съд членствените правоотношения са прекратени; 2/ искът е предявен след срока по чл. 25, ал. 6 ЗЮЛНЦ – поканата за Общото събрание на сдружението е обявена в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел през м. януари 2019г., а искът е предявен през м. август 2019г. Касаторът релевира евентуални доводи за неправилност на обжалвания въззивен съдебен акт поради нарушение на материалния закон.

  В приложеното към касационната жалба изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК са инвокирани доводи за допускане на касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, тъй като въззивният съд се е произнесъл по материалноправни въпроси в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото:

  1. Дали заявленията за вписване, документите, приложени ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари