*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 200

  гр. София, 26.07.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и първи юли през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  разгледа докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 2063/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.47 и сл. ЗМТА.

  Образувано е по искова молба вх. № 3038/06.04.2021 г. на „Нескре“ ЕООД със седалище в [населено място], с която е предявен иск против Сдружение „Институт за европейско образование - ИЕО“ - [населено място], за отмяна на арбитражно решение от 03.08.2020 г., постановено по арб. д. № 16/2020 г. на Арбитражен съд при Съвет по правни въпроси.

  С разпореждане от 08.04.2021 г. на председателя на Първо отделение в Търговска колегия на ВКС исковата молба е оставена без движение с указания в едноседмичен срок от съобщението „Нескре“ ЕООД да посочи цената на предявения иск и да представи платежен документ, удостоверяващ внесена по сметка на ВКС държавна такса в размер на 391 166 лв.

  В срока за изпълнение на дадените указания дружеството - ищец е депозирало молба вх. № 67252/01.10.2021 г., с която е посочило, че цената на иска е равна на сумата, за която е осъдено с арбитражното решение - 5 000 000 евро, равностойни на 9 779 150 лв., и е поискало да бъде освободено от задължението за внасяне на държавна такса поради липса на финансови средства за нейното заплащане.

  С постановено по настоящото дело определение № 60218 от 10.11.2021 г. съставът на ВКС е оставил без уважение искането на „Нескре“ ЕООД за освобождаване от държавна такса и е предоставил възможност на дружеството в едноседмичен срок от уведомяването да представи по делото платежен документ, удостоверяващ внасяне по сметката на ВКС на дължимата за производството по чл.47 и сл. ЗМТА държавна такса в размер на 391 166 лв. След многократни опити разпореждането е връчено на „Нескре“ ЕООД по реда на чл.50, ал.2 ГПК на 12.07.2022 г. и на процесуалния му представител по делото адв. М. М. на 01.07.2022 г. В едноседмичен срок от връчване на разпореждането и до момента на постановяване на настоящото определение по делото не са представени доказателства за внасяне на държавната такса, поради което исковата молба следва да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари