Определение №200/12.04.2022 по дело №1030/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 200

  София, 12.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на втори февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………..……. и с участието на прокурора………………….………………....., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 1030 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба с вх. № 101992 от 10.ІІІ.2021 г. на бургаското „Заводски строежи – ПС - П.” АД /ЕИК[ЕИК]/, подадена чрез неговия процесуален представител по пълномощие от АК-Б. против решение № 2 на Бургаския апелативен съд, ТК, от датата 5.ІІ.2021 г., постановено по т. д. № 184/2020 г., с което е било изцяло потвърдено първоинстанционното решение № 215/31.VІІ.2020 г. на ОС-Бургас по т. д. № 36/2020 г.: за осъждането на този търговец – на основание чл. 92, ал. 1 ЗЗД – да заплати на Г. А. Н. от [населено място] сума в размер на 31 800 лв. (тридесет и една хиляди и осемстотин лева), представляваща дължима мораторна неустойка от по 150 лв. дневно за периода 9.ІV.2019 г. – 6.ХІ.2019 г., съгласно сключен между страните по делото на 21.ІІІ.2008 г. „предварителен договор за строителство и покупко-продажба на недвижими имоти“ и последващото споразумение към него от 3.Х.2013 г., както и ведно със законната лихва върху главницата на неустойката, считано от 7.ХІ.2019 г. и до окончателното й изплащане. За производствата пред двете инстанции дружеството настоящ касатор е било осъдено да заплати на ищеца Г. Ат. Н. и направените от последния разноски в размер общо на 4 392 лв. (2 792 лв. + 1 500 лв. = 4 392 лв.).

  Оплакванията на търговеца настоящ касатор са за необоснованост и постановяване на атакуваното въззивно решение както в нарушение на материалния закон /чл. 111, б. „б“, предл. 2-ро ЗЗД/, така и при допуснати от състава на Бургаския апелативен съд съществени нарушения на съдопроизводствените правила, изразяващи се не само в едностранчиво обсъждане на събраните по делото доказателства, но и в необсъждане в тяхната пълнота на всички възражения и въпроси, повдигнати „в становищата на страните по спора“. Поради това се претендира отменяването му изцяло и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, с който обективно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари