Определение №200/25.03.2021 по дело №1190/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 200

  гр. София, 25.03. 2021г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и пети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Христова т.д.№1190 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба от Р. П. П., чрез адв.И.Л. срещу решение №116 от 10.01.2020г. по в.гр.д.№1877 от 2019г. на Апелативен съд- София, с което е потвърдено решение №5905 от 17.09.2018г. на Софийски градски съд, І ГО, 10 състав по гр.д. №2685/2016г. С първоинстанционното решение са отхвърлени предявените от Р. П. П. срещу С. А. П., И. Г. П. и Ц. Г. П. установителни искове с правно основание чл.422 ГПК за съществуване на вземане на основание чл.535 ТЗ, вр. чл.79, ал.1, пр.1, вр. чл.44 ЗЗД за сумата от 150 000 евро, представляваща задължение по запис на заповед от 15.04.2013г., издаден от Г. П. П. – наследодател на ответниците, за която сума е издадена заповед за изпълнение по чл.417 ГПК от 23.11.2015г. по ч.гр.д. №68264/2015г. на СРС, 24 състав.

  В касационната жалба се твърди, че въззивното решение е нищожно, недопустимо и очевидно неправилно- постановено в нарушение на задължителната съдебна практика, поради което следва да се отмени. Касаторът поддържа, че въззивният съд е отхвърлил иска въз основа на опорено заключение на съдебно-почеркова експертиза, изготвено в противоречие с възприетата методика и прилаганите методи на изследване в графологията. Излага и доводи за необоснованост на обжалвания съдебен акт, както и за допуснати от съда процесуални нарушения. Заявява, че изводите на съда предхождат мотивите и не е съобразено искането за спиране на производството поради наличие на преюдициално дело- досъдебно производство. Моли да бъде уважен иска, като претендира и присъждане на съдебни разноски.

  Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1-3 и ал.2, пр.3 ГПК. Касаторът поддържа, че съдът се е произнесъл по съществените правни въпроси, обусловили изхода на спора, като в първата част от изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК /раздел I, т.I.1.-т.I.4. / няма формулирани въпроси, а са наведени множество оплаквания за допуснати процесуални нарушения и нарушения на материалния закон и необоснованост. В раздел II са поставени правни въпроси:

  „1. Следва ли съдът да допусне повторно заключение, ако представеното пред съда не е ясно и еднозначно във формираните изводи, а е с условности?; 2. При наведени твърдения и оспорвания, подкрепени с цитати от констативно-съобразителната част от заключението, за нарушена методика и неправилно приложени методи на изследването съдът следва ли да съобрази същите и да уважи искането на станата за назначаване на повторна експертиза?; 3. Представлява ли процесуално нарушение, ако съдът основава решението си изцяло на заключение на вещи лица, които при устното представяне на заключението пред съда са заявили „ползвали сме материали от досъдебното производство и сме се запознали с направеното от колегите“? Изявлението на вещите лица индиция ли е за предубеденост при ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари