*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Ненадлежното представителство на ищеца основание ли е за обезсилване на съдебното решението?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шестнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
Теодора Гроздева, Милена Даскалова

при участието на секретаря Анета Иванова, като изслуша докладваното от съдия М. Даскалова гр.д.№ 3854 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от М. Д., процесуален представител на Областен управител на област Бургас, пълномощник на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, представител на Българската държава, на основание чл. 31, ал. 2 и чл. 32, ал. 4 ГПК против решение № 142/23.06.2021 г., постановено по въззивно гр. д. № 624/2021г. по описа на Окръжен съд – Бургас, с което е обезсилено решение № 260003 от 25.01.2021 г., постановено по гр. д. № 141/2020г. по описа на Районен съд -гр. Царево и делото е върнато на първоинстанционния съд за ново разглеждане от друг състав на съда, което да започне с конституиране на надлежния представител на Държавата.

В касационната жалба се твърди, че решението на въззивния съд е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост- основания за касационно обжалване по чл. 281, ал. 1, т. 3 ГПК.

В писмен отговор от 16.09.2021г. ответникът, община Царево,чрез процесуалния си представител, адв. Г. Н., оспорва касационната жалба.

Върховният касационен съд на Република България, състав на първо отделение на Гражданска колегия, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по предявен от Българската държава, чрез Министъра на регионалното развитие и благоустройството срещу община Царево положителен установителен иск с правно основание чл. 124, ал.1 ГПК за признаване за установено по отношение на ответника, че ищецът, Българската държава, е собственик на следните имоти: поземлен имот с идентификатор ....., с площ от 5 796 кв. м.; поземлен имот с идентификатор ....., с площ от 3 000 кв. м. и поземлен имот с идентификатор ....., с площ от 3 000 кв. м., намиращи се в местността "К.", [населено място], Община Царево, всички с начин на трайно ползване: друг вид земеделска земя.

Твърденията в обстоятелствената част на исковата молба са, че спорните имоти са част от терен - държавна земя, който е бил отреден за ваканционно селище "А. – север", че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари