Определение №20/24.01.2022 по дело №3715/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 20

  София, 24.01.2022 година

  Върховният касационен съд, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ: Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при секретар

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 3715 от 2021 година, и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на В. К. К. от [населено място], чрез процесуалния му представител адв. Р. М. от АК-П., срещу решение № 56, постановено на 20.05.2021 г. от Великотърновския апелативен съд, гражданска колегия по в.гр.д.№76/2021г., потвърждаващо решението на първоинстанционния съд, с което на основание чл. 45 ЗЗД във вр. с чл. 52 ЗЗД В. К. К. е осъден да заплати на Ц. Г. Ц. сумата 50 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане – причинена от В. К. на 07.09.2018 г. в [населено място] тежка телесна повреда – загуба на слезката (далака), за което деяние е признат за виновен и осъден за престъпление по чл. 128, ал. 1 вр. с ал. 2, пр.7 НК с присъда на ПРС №145/12.11.2019 г. по НОХД №340/2019 г., влязла в сила на 28.11.2019 г., както и за причинените от В. К. на същата дата травматични увреждания – счупване на лява лъчева кост на типично място, представляващо трайно затруднение на движенията на лявата ръка и охлузни рани по двете колена и кръвонасядане в долната част на гръдния кош под мечовидния израстък, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 28.02.2020г., до окончателното ѝ изплащане.

  В изложението се поддържа, че са налице предпоставки за допускане на касационно обжалване по реда на чл.280, ал.1, т. 3 и чл. 280, ал. 2 ГПК.

  Според касатора е налице основание за допускане на касационно обжалване по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. Поддържа, че произнасянето по жалбата би било от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото, тъй като до момента липсват критерии, по които съдът определя размера на неимуществените вреди – определянето на същите „по справедливост“ зависи изцяло от субективната преценка на решаващия съдия, като при различни състави на съда се постановяват различни по размер обезщетения при една и съща фактическа обстановка.

  Поддържа също така, че обжалваното решение следва да бъде допуснато до касационно обжалване и като очевидно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари