*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 2

  София, 15.02.2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на 18 януари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  при участието на секретаря Даниела Никова

  и в присъствието на прокурора

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело 4544/2021 година

  Производство по чл. 307, ал.2 ГПК.

  Постъпила е молба вх.№. 270079 от 03.08.2021 г., подадена от Б. Х. С. за отмяна на основание чл. 303, ал.1 т.5 ГПК на влезлите в сила решение № 392 от 07.12.2018 г., с което е допусната съдебна делба и решение № 299 от 06.11.2019 г. по сметките, и двете по гр.д.№ 471/2018 г. на РС-Лом.

  Молителят твърди, че решение по сметките не може да се постанови преди постановяване на решение по извършване на делбата, вкл. и когато делото е внесено в архив след допускане на делбата, че са нарушени от длъжностното лице - призовкар правилата за призоваване по чл. 43, чл. 44 и чл. 47 ГПК и неправилно молителят е представляван в производството чрез назначен особен представител, който не е осъществил ефикасна защита, молителя не е уведомен къде трябва да се яви, за да получи съдебните книжа. Изложен е довод, че се касаело за лични права, поради което е било недопустимо участието на особен представител, не бил спазен чл. 33, ал.2 ЗС. Поради изложеното, молителят иска отмяната на решенията на основание чл. 305, ал.1 т.5 ГПК.

  Молителят Б. Х. С. е починал на 22.09.2021 г. и на негово место са конституирани наследниците му П. З. С., Л. Б. Х. и В. Б. Х. ЕГН- [ЕГН], поставен под запрещение, който участва в производството чрез назначения си настойник Л. Б. Х.. Те подържат молбата.

  Ответникът „ПЕПЕ ГРУП“ ООД оспорва молбата поради това, че съдържа твърдения, които не могат да се подведат към основанията за отмяна по чл. 303, ал.1 ГПК, каквито са доводите за неправилност на решението и за неприлагане на чл. 33, ал.2 ЗС. Ако молбата се приеме за допустима, моли да се остави без уважение.

  Върховен касационен съд, състав на първо гражданско отделение, като разгледа молбата и данните по делото, намира следното:

  С определение № 60197 от 16.12.2021 г. по настоящото гр. д. № 4544/2021 г., съдът е приел молбата за допустима, като подадена от страна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари