Определение №2/05.01.2022 по дело №3404/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 2

  гр. София, 05.01.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осми декември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр.д. № 3404/2021г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. П. Г. срещу въззивно решение № 260151 от 17.05.2021г., постановено по в.гр.д.№ 1155/2021г. на Старозагорския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С обжалваното решение въззивният съд е отменил решение № 260067 от 22.01.2021г. по гр.д.№ 2890/2020г. на Старозагорския районен съд и вместо него е отхвърлил предявения от касатора против П. Т. Г. иск с правна квалификация чл. 23, ал. 1 СК за признаване на установено, че касаторът е изключителен собственик поради пълна трансформация на лични средства на УПИ *, кв. 50, по плана на [населено място], [община], заедно с находящите се в него подобрения и трайни насаждения, придобит с договор за покупко-продажба, обективиран в нот.акт № 72/2009г.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че страните са бивши съпрузи, които са били в брак от 14.02.2007г. до 21.09.2019г. Бракът им е прекратен по взаимно съгласие с решение по гр.д.№ 3269/2019г. на Старозагорския районен съд, като в утвърденото от съда споразумение имуществените отношения между тях не са били уредени. На 05.06.2009 г. ищецът в първоинстанционното производство е закупил процесния имот на цена от 1820 лв., която сума е заплатена изцяло от купувача преди подписване на нотариалния акт. По време на покупката на имота съпрузите са работили и са разполагали със собствени средства и възможност да го закупят. Съдът е приел за недоказани доводите на ищеца, че имотът е закупен със средства, дарени от неговите родители, както и че презумпцията по чл. 21, ал. 3 СК за съвместен принос не е оборена. В допълнение е посочено, че дори такива доказателства да бяха налице, то липсват данни дарственото намерение да е било изключително и само по отношение на него.

  Като основание за допускане на касационно обжалване в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторът сочи, че въззивното решение е постановено в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари