Решение №2/29.03.2021 по дело №927/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 2

  гр. София, 29.03.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд на Република България, II Наказателно отделение в открито заседание на осемнадесети януари две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА КЪНЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БИСЕР ТРОЯНОВ

  ДИМИТРИНА АНГЕЛОВА

  при секретаря Галина Иванова и с участието на прокурор Ивайло Симов, като разгледа докладваното от съдия Ангелова наказателно дело № 927 по описа за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на глава XXXIII НПК и е образувано по искане на задочно осъдения С. Б. А. за възобновяване на наказателното производство по НОХД 301/2019г. по описа на Районен съд – Павликени и връщане на делото за разглеждане във фазата на досъдебното производство.

  С присъда №7/17.07.2020г. по НОХД 301/20198г., чиято отмяна след възобновяване на производството се претендира, Павликенският районен съд е признал за виновен С. Б. А. по обвинението за извършено престъпление по чл. 343в, ал.2 НК и го осъдил на наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим и глоба в размер на 500 лева.

  Присъдата е влязла в сила на 04.08.2020г.

  В искането на С. А. се твърди, че след като е задочно осъден от Районен съд – Павликени, в производството по екстрадиция пред съд във Федерална република Германия са дадени гаранции от страна на българските власти, че делото, чието възобновяване се претендира, ще бъде разгледано повторно. Моли за възобновяване на наказателното производство и връщане на делото в досъдебната фаза на процеса.

  В съдебно заседание пред настоящия съдебен състав служебният защитник на осъдения моли да бъде уважено неговото искане, тъй като, въпреки че е бил представляван в хода на съдебните прения от упълномощен от него защитник, не се е възползвал от дадената му от закона възможност за последна дума.

  С. А. подкрепя позицията на своя защитник. В дадената му възможност за последна дума моли делото да бъде възобновено, тъй като не е бил призоваван за явяване в съдебното заседание по делото.

  Прокурорът моли искането на А. да бъде оставено без уважение като неоснователно. Изразява позицията, че е налице визираното в чл. 423, ал.1 НПК изключение и осъденият се е укрил след като е притежавал знание за предявеното му обвинение и за предаването му на съд.

  Върховният касационен съд след като прецени изложеното в искането и становищата на страните счита, че то е допустимо, но неоснователно.

  Процесуалният ни закон лимитативно определя лицата, които могат да направят искане за възобновяване на наказателно производство, сроковете, в които то може да бъде депозирано и основанията за това. В конкретния случай искането изхожда от активнолегитимирана за това страна – задочно осъден подсъдим и е депозирано в шестмесечен срок от фактическото му предаване от Федерална Република Германия на Република България – А. е фактически предаден на 30.10.2020г., а молбата му е депозирана на 13.11.2020г. в компетентния първостепенен съд.

  Досъдебното производство е водено срещу А. за престъпление по чл.343 в, ал.2 НК и е приключило с участието на обвиняемия ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари