Определение №199/10.05.2022 по дело №90/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 199

  гр. София, 10.05.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

  Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело № 90 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 335923/8.07.2021 г., подадена от М. Г. С., чрез адвокат Е. Б., срещу решение № 263555 от 31.05.2021 г. по гр. д. № 6459/2020 г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение № 73509 от 16.04.2020 г. по гр. д. № 23079/2019 г. на Софийски районен съд за отхвърляне на предявените от М. Г. С. срещу Сдружение „Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения“ (БАЛИЗ), Сдружение „Иновация“ и Сдружение „Асоциация аутизъм“ искове с правно основание чл. 49 ЗЗД, във вр. с чл. 45 и чл. 52 ЗЗД, за осъждане на ответниците да заплатят солидарно на ищцата сумата от 15 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди, причинени й в резултат на заснемане на видеоклип с участието на дъщеря й Д. П. Б. при едно от посещенията й в Дневен център за деца с разстройство от аутистичния спектър „Дъга“ в гр. София и излъчването му пред множество на презентация на организирано събитие - Първа международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“, ведно със законната лихва върху всяка от главниците от момента на вредоносното събитие (14.11.2018 г.) до окончателното й изплащане.

  Софийски градски съд е съобразил наведените в исковата молба твърдения, че М. С. е майка на Д. П. Б., която била заснета във видеоклип, разпространен неправомерно в публичното пространство и без съгласие на ищцата, при което на последната били причинени болки и страдания. С. излага, че дъщеря й страда от заболяване с диагноза „детски аутизъм“, като за подобряване на състоянието й ползвала социалните услуги на Дневен център за деца с разстройство от аутистичния спектър „Дъга“. На 14.11.2018 г. М. С. узнала, че при едно от посещенията в Центъра дъщеря й била заснета, а клипът - разпространен пред множество хора, като бил излъчен на презентация на организирано събитие - Първа международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“, което било във връзка с демонстрация на резултатите, постигнати от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари