*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 199

  гр. София, 13.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 08 юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова

  гр. дело № 27 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по подадена касационна жалба от ответницата З. Р. Т., чрез адв.К. К. срещу решение № 12417/24.11.2020 г. по гр.дело № 1246/2018 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение от 20.02.2017 г. по гр.дело № 6469/2013 г. на Софийски градски съд в уважената част на предявения иск от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество срещу З. Р. Т. с правно основание чл.28,ал.1,вр.чл.10, вр.чл.4, ал.1 ЗОПДИППД/отм./

  Поддържаните основания за неправилност на обжалваното решение са нарушение на материалния и процесуален закон, и необоснованост.

  В изложението са формулирани правните въпроси: 1. При изследване на връзката между престъпното деяние по чл.3,ал.1 ЗОПДИППД/отм./ и придобиването на имуществото, чието отнемане се иска съдът следва ли да обсъди и извърши преценка на вида и характера на конкретната престъпна дейност, придобивните способи и евентуалните последващи трансформации на имуществото, както и на всички други твърдяни и установени по делото, релевантни факти и логически взаимовръзки? 2. Кои са принципите и критериите, използвани с цел установяване дали дадено движими и недвижимо имущество е в резултат на точно конкретно извършено престъпление, когато са налице няколко престъпления и съответно придобито различно по вид и обем движимо и недвижимо имущество? 3. Необходимо ли е да има пряка причинна връзка между придобитото имущество и престъпната дейности ако да в какво се изразява тя? 4. Подлежи ли на отнемане имуществото, придобито преди извършване на престъплението и как се определя периода, в който се изследва имущественото състояние на лицето/лицата? Въпросите са решени в противоречие със задължителната практика на ВКС и с практиката на ВКС.

  Ответникът по касационната жалба Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, чрез В. П. гл.инспектор в писмен отговор е изразил мотивирано становище за липса на сочените основания за допускане на касационно обжалване по поставените въпроси в изложението и за неоснователност на касационната жалба по същество.

  Върховният касационен съд, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари