Определение №199/25.03.2021 по дело №408/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 199

  София, 25.03.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 408 по описа за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ответника „Фламинго чартъринг“ ЕООД срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд, потвърждаващо първоинстанционното решение, с което по предявен от „Стоунхил Маритайм С. А.“, Либерия, иск по чл. 51, ал. 3 ЗМТА вр. чл. 119, ал. 1 КМЧП вр. чл. 3 от Конвенцията за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения е признато и е допуснато изпълнението на арбитражно решение, постановено в Лондон, Великобритания, за осъждане на ответника да заплати на ищеца парични вземания по договор за морски превоз на товар.

  Ищецът оспорва жалбата.

  По допускането на касационно обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

  Като основание по чл. 280, ал. 2 ГПК на първо място се поддържа очевидна неправилност на въззивното решение.

  Очевидна неправилност по смисъла на чл. 280, ал. 2 ГПК е налице при установими от самите мотиви на въззивния съдебен акт нарушение или явна необоснованост. Очевидно неправилен е актът, постановен в противоречие със закона до степен, че съответната норма е приложена със смисъл, противоположен на действителното й съдържание, или е приложена несъществуваща или отменена норма, или грубо са нарушени правилата на формалната логика. Извън обхвата на очевидната неправилност остават хипотезите на неправилност поради неточно тълкуване и прилагане на закона, несъобразяване с практиката на Върховния касационен съд или с актове на Конституционния съд и на Съда на ЕС, неправилно установяване на приложимия закон, необсъждане на доказателствата в тяхната съвкупност и логическа връзка, неправилно установяване на фактите – в тези случаи допускането на касационно обжалване зависи от предпоставките по чл. 280, ал. 1 ГПК.

  В разглеждания случай се поддържа, че очевидната неправилност на въззивното решение произтича от недопустимостта на признатото арбитражно решение като постановено свръхпетитум и поради това противоречащо на диспозитивното начало и на обществения ред на Република България.

  От мотивите на обжалваното решение обаче не се установява да е налице очевидна неправилност в посочения по-горе смисъл. Решението нито е явно необосновано при грубо нарушаване на правилата на формалната логика, нито се основава на приложение на несъществуваща или отменена норма или приложение на норма в смисъл, противоположен на действителния. Изложените аргументи са същите, с които се обосновават и основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, но те не могат по никакъв начин да обосноват паралелно с това и очевидна неправилност по чл. 280, ал. 2 ГПК.

  По основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК са формулирани от страна на жалбоподателя общо 14 въпроса, неотговарящи на общото изискване по чл. 280, ал. 1 ГПК.

  Така първите пет въпроса, произтичащи от поддържаната от жалбоподателя защитна теза, че е бил лишен от възможност за защита чрез ангажиране на допълнителни писмени доказателства като основание за отказ по чл. 5, т. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари