Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №. 198

  гр. София, 25.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. № 1031 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Постъпила е молба от М. С. К. чрез адвокат Л. Б.. В молбата са изложени съображения, че е спряно изпълнението на невлязлото в сила въззивно съдебно решение с определение № 137 от 22.03.2021 г. по ч.т.д. 624/2021 г., на ВКС, I ТО. С определение от 25.05.21 г. по настоящето дело, постановено по реда на чл. 288 от ГПК, не е допуснато до касационно обжалване обжалваното въззивно съдебно решение № 156 от 24.02.2021 г. по гр.д. 20201000503019/2020 г. на Апелативен съд - София. Във връзка с така посочените обстоятелства, молителят М. К. чрез неговия пълномощник адвокат Б. иска да се отмени допуснатото спиране на изпълнение на въззивно съдебно решение.

  Ответникът ЗАД „Армеец“ не е подал отговор.

  Върховният касационен съд, състав на Второ търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

  Искането е неоснователно. На основание чл. 282, ал. 2 от ГПК, по искането на касатора, изпълнението на невлязлото в сила осъдително въззивно решение, може да бъде спряно при представяне на парична гаранция. Касационната инстанция постановява определение, на основание чл. 282, ал. 2 от ГПК, когато установи подадена редовна касационна жалба в срок, срещу осъдително въззивно решение (невлязло в законна сила) и представяне на парична гаранция, внесена по сметка на ВКС. Действието на допуснатото обезпечение чрез спиране изпълнението на невлязлото в сила осъдително съдебно решение, на основание чл. 282, ал. 2 от ГПК, е до постановяване на краен акт, на основание чл. 296, т. 3 от ГПК, в касационното производство и породеното влизане в сила на осъдителното въззивно съдебно решение. Определението, постановено, на основание чл. 282, ал. 2 от ГПК, след постановяването му, е окончателно, не подлежи на обжалване. То не подлежи и на отмяна, защото действието му по време се простира от постановяването му до влизане в сила на осъдителното въззивно съдебно решение. При така постановеното определение от 25.05.2022 г., на основание чл. 288 от ГПК, по настоящето дело, въззивното съдебно решение е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари