Определение №197/17.03.2022 по дело №3120/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №197

  ГР. София, 17.03.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 16.02.21 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Иванова гр.д. №3120/21 г., намира следното:

  Производството е по чл.288, вр. с чл.280 ГПК.

  ВКС се произнася по допустимостта на касационната жалба на Х. М. и И. М. срещу въззивното решение на Окръжен съд Варна по гр.д. №1451/20 г. и по допускане на обжалването. С въззивното решение е уважен предявеният от Й. Й. срещу касаторите иск по чл.31 ЗЗД, като е унищожен сключеният на 17.10.16 г. между ищеца като продавач и ответниците като купувачи договор за продажба на описания по делото и в решението недвижим имот - апартамент в [населено място], поради невъзможността на продавача да разбира и ръководи действията си към момента на сключване на договора.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК срещу подлежащо на обжалване въззивно решение и е допустима. За допускане на обжалването касаторите се позовават на чл.280, ал.1,т.1 и 3 ГПК по следните правни въпроси от предмета на спора:

  1. Допустимо ли е в производството по чл.31 ЗЗД, когато е сезиран с твърдение за употреба на алкохол от ищеца в деня на сделката, съдът да приема в решението си, че ищецът е страдал към този момент и от алкохолна зависимост, каквото обстоятелство не е наведено в исковата молба да съществува към момента на сделката? Според касатора по този въпрос съдът е излязъл извън твърденията в исковата молба и очертания с нея предмет на спора в противоречие с практиката на ВКС- р. по гр.д. №805/09 г., първо г.о.

  2. Кои са допустимите и годни доказателства за установяване на употреба на алкохол, когато ищецът не излага обстоятелства за време, място, количество и степен на въздействие, не е назначена химическа експертиза за установяване на степен на въздействие от алкохол, не са ценени и кредитирани св. показания от деня на сделката? По този въпрос въззивното решение според касаторите противоречи на р. по гр.д. №64/09 г. на четвърто г.о. и р. по т.д. №3008/13 г. на първо т.о. на ВКС.

  3. Допустимо ли е за установяване на медицинския критерий по чл.31 ЗЗД съдът да кредитира заключение на вещото лице, което не се основава на обективни медицински изследвания, а на амнестични данни – ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари