Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 197

  гр. София, 25.07.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на осми юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА ЧЛЕНОВЕ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  АННА БАЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 2049 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Частният жалбоподател Р. С. К. чрез процесуален представител адв. М. Н. К. е подал частна жалба с вх. № 5045/09.06.2022г. срещу определение № 146 от 26.05.2022г. по т. дело № 2049/2021г. на Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, с което е оставено без уважение искането на Р. С. К. за осъждане на „Ири Трейд“ АД за заплащане на основание чл. 78, ал. 3 ГПК на разноски за касационното производство в частта на недопускане на касационно обжалване на въззивното решение № 433 от 09.07.2021г. по в. т. дело № 164/2021г. на Софийски апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение № 260021 от 15.10.2020г. по т. дело № 104/2019г. на Окръжен съд Перник в частта, с която е отхвърлен предявеният от „Ири Трейд“ АД срещу Р. С. К. иск с правно основание чл. 422, ал. 1 във връзка с чл. 415, ал. 1 ГПК.

  Частният жалбоподател прави оплакване за неправилност на определението на ВКС и моли същото да бъде отменено и вместо това да му бъдат присъдени направените разноски за касационното производство.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени данните по делото, приема следното:

  Частната жалба е подадена в предвидения в чл. 275, ал. 1 ГПК едноседмичен срок, но е процесуално недопустима поради необжалваемост пред друг тричленен състав на ВКС на определението по чл. 248, ал. 3 ГПК.

  По смисъла на разпоредбата на чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК постановените от състав на ВКС определения могат да бъдат обжалвани с частна жалба пред друг тричленен състав на същия съд при условията на чл. 274, ал. 1 ГПК: т. 1 – когато с тях се прегражда по – нататъшното развитие на делото; т. 2 – в случаите, изрично посочени в закона. С разпоредбата на чл. 248, ал. 3 ГПК изрично е предвиден редът за обжалваемост на определението за допълване и изменение на решението в частта за разноските, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари