Определение №196/08.04.2022 по дело №1223/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 196

  гр. София, 08.04.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на четиринадесети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1223 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗАД „ОЗК - Застраховане“ АД, гр. София, срещу решение № 10190/24.02.2021 г., постановено по гр.д. № 2048/2020 г. на Софийски апелативен съд в частта, с която след частична отмяна на решение № 52/25.03.2020 г. по т.д. № 190/2019 г. на Софийски окръжен съд настоящият касатор е осъден да заплати на С. Б. П., гр. Самоков, на основание чл.432, ал.1 КЗ допълнително сумата от 160 000 лв., над присъдените от Софийски окръжен съд 70 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди от ПТП, настъпило на 10.10.2018 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 14.03.2019 г. до окончателното й изплащане.

  Касаторът поддържа, че въззивното решение е нищожно, евентуално неправилно, а допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2 ГПК.

  Ответникът С. Б. П. оспорва касационната жалба. Претендира присъждане на разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за безспорно наличието на предпоставките за ангажиране отговорността на застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност“ за претърпените от ищеца С. Б. П. неимуществени вреди вследствие на ПТП от 10.10.2018 г., причинено виновно от застрахования при ответника водач И. Д.. При определяне на размера на дължимото обезщетение решаващият състав е съобразил заключението на вещото лице по допуснатата комплексна съдебно – медицинска експертиза и е приел, че вследствие на произшествието ищецът е получил следните увреждания: политравма; травматичен шок, счупване на лявата гаванковидна ямка на таза; счупване на лявата срамна кост; открито счупване втора степен в долната част на дясна подбедрица; открито счупване на капачката на дясна колянна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари