Определение №195/10.05.2022 по дело №754/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 195

  София, 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на девети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 754/2022 година

  Производството по чл.274, ал.3, т.1 ГПК. Образувано е по частна касационна жалба на Д. К. Р., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 592 от 17.12.2021 г. по ч.гр.д. № 498/2021 г. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдено протоколно определение от 06.10.2021 г. по гр.д. № 358/2021 г. на Окръжен съд – Русе за спиране на производството по делото, на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК, до приключване на ДП № 250/2020 г. по описа на РУ-Велики Преслав.

  Частната жалбоподателка поддържа оплаквания за неправилност на атакуваното определение. Счита, че не са налице кумулативните предпоставки на чл.229, ал.1, т.5 ГПК: съдът лично и непосредствено да е разкрил престъпни обстоятелства и установяването на престъпното обстоятелство да е преюдициално за гражданското дело, образувано по иск с правно основание чл.432, ал.1 КЗ. По съображения в частната жалба се иска отмяна на въззивното определение и потвърденото с него първоинстанционно определение, и продължаване на съдопроизводствените действия.

  В инкорпорираното в жалбата изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК са формулирани следните въпроси: 1. Правилно и допустимо ли е спирането на производството по гражданско дело, на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК, въз основа на образувано досъдебно производство, при условие, че по гражданското дело, чрез съответните писмени доказателства, съдебни експертизи и свидетелски показания може да се установи извършването на деянието, неговата противоправност и виновността на дееца; 2. Твърдение на една от страните в процеса за наличие на определени престъпни обстоятелства, равнозначно ли е на „разкриване“ на тези обстоятелства от гражданския съд, или решаващият съд, разглеждащ гражданскоправен спор, следва да установи непосредствено наличието на престъпни обстоятелства, за да спре производството по делото на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК и 3. С оглед предвидената в чл.303, ал.1, т.2 ГПК извънинстанционна защита срещу неправилни съдебни решения, спирането на гражданското дело, поради образувано досъдебно производство, не води ли до нарушение на принципа за справедливост, като се отчете продължителността на наказателните дела за пострадалия при ПТП и това не води ли до грубо нарушение на законните права и интереси на увредените лица, които са ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари