Определение №195/05.05.2022 по дело №4992/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 195

  София, 05.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание от шести април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело № 4992/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на Л. С. А. и Й. С. А. срещу решение № 264440 от 5.07.2021 г., постановено по възз. гр. д. № 8205/2020 г. по описа на Софийски градски съд, с което е отменено решение № 71902 от 30.03.2020 г. по гр. д. № 70605/2015 г. по описа на Софийски районен съд и вместо него е постановено решение, с което са отхвърлени като неоснователни предявените от Л. С. А. и Й. С. А. срещу С. Н. Х. искове по чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, за осъждането й да им заплати солидарно сумата от 20 294 лв., представляваща стойността на притежаваните от тях, увредени и изчезнали движими вещи в периода 2010-2013 г., намирали се в двуетажна жилищна сграда с идентификатор ...... . по одобрената със заповед № РД-18-74/20.10.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК кадастрална карта и с адрес в [населено място], ул. "740-а“, № ....., ведно със законната лихва за забава върху тази сума, считано от датата на подаване на исковата молба - 18.11.2015г. до окончателното й изплащане.

  Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на въззивното решение, поради постановяването му в нарушение на материалния закон, поради необоснованост и поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Сочат се основания по чл. 280, ал. 1, т. 1 и ал.2 ГПК за допускането му до касационно обжалване.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторите са формулирали следния правен въпрос : Следва ли в мотивите на въззивната инстанция , като инстанция по същество, да се съдържа изложение и обсъждане на всички доводи и възражения на страните, както и изрични и ясни мотиви защо съдът счита доводите и възраженията на страните за неоснователни или защо игнорира доказателства по делото, по които е налице противоречие с възприетата от него фактическа обстановка и с изградената въз основа на нея правна квалификация на спорното право? Поддържа се, че по поставения правен въпрос въззивният съд се е произнесъл в противоречие ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари