Определение №195/10.05.2022 по дело №4577/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 195

  гр. София, 10.05.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на петнадесети март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр.д.№ 4577 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Обжалвано е решение № 260888 от 09.07.2021г. по гр.д. № 404/2021г. на Пловдивски окръжен съд, с което е отменено решение № 261032 от 27.10.2020г. по гр.д.№ 6913/2016г. на Пловдивски районен съд, с което е извършено намаляване на дарение, извършено от наследодателката М. Г. М. в полза на дъщеря й Ж. Х. М.-Д. и е възстановена запазената част на В. Х. М. от наследството на майка в размер на 6929,16лв., която сума ответницата е осъдена да заплати. С въззивния акт е отхвърлено заявеното чрез възражение искане на В. Х. М. за възстановяване на запазената й част от наследството на М. Г. М., накърнена с извършено от наследодателката дарение на апартамент в полза на Ж. Х. М.-Д..

  Касационна жалба е подадена от В. Х. М. чрез адв. Б. З. Твърди се неправилност на решението. За обосноваване достъпа до касационно обжалване се визират основанията по чл. 280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК като са формулирани шест групи правни въпроси.

  Ответницата по касационната жалба Ж. Х. М.-Д. представя писмен отговор, изготвен от пълномощника й адв. С. С., като мотивира становище за недопускане на касационно обжалване. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение счита, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е допустима.

  Производството пред първата инстанция е по иск за съдебна делба на наследствени недвижими имоти, наред с който ищцата В. Х. М. е предявила против Ж. Х. М.-Д. искане по чл. 30, ал.1 ЗН за намаляване на дарение, извършено в полза на последната от майката на страните и тяхна наследодателка М. М.. Предмет на дарението е апартамент в [населено място], комплекс „И. К.”, [жилищен адрес] , ет.8, ап.66. Жилището е било собственост на родителите на страните Х. А. М., починал 2007г. и М. Г. М., починала 2016г., като през ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари