Определение №194/09.05.2022 по дело №4184/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 194

  гр. София, 09.05.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети февруари, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 4184/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 10194/14.06.2021 г. на Л. Г. Н. и Г. К. К., чрез пълномощника адвокат А. С. К., срещу въззивно решение № 454/05.05.2021 г. по в. гр. д. № 3316/2020 г. на Апелативен съд - София.

  В касационната жалба се поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК към касационната жалба се поддържа, че са налице основания за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК по следните въпроси: 1. Какви са задълженията на въззивния съд във връзка с обсъждане доказателствата по делото и по какъв начин следва да бъде извършена преценка на показанията на свидетелите и анализ на същите; 2. Може ли пълното доказване на наведени твърдения да се осъществи както въз основа на преки, така и въз основа на косвени доказателства; 3. Може ли съдът да основе решението си само на избрани от него доказателства, без да обсъди всички събрани по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, при липса на анализ на показанията на свидетелите в обжалваното решение; 4. Чия е доказателствената тежест при оспорване на прехвърлителна сделка по нотариален акт, издаден въз основа на констативен нотариален акт, отменен с влязло в сила решение; 5. Нищожен ли е констативен нотариален акт за собственост на жилище, построено от ЖСК, издаден на етап „груб строеж“ в противоречие с чл. 35 ЗЖСК; 6. Нищожността на констативен нотариален акт за собственост на жилище, построено от ЖСК, не влече ли след себе си нищожност и на последващите сделки с недвижимия имот; 7. Спрямо кого трябва да се демонстрира владение и собственически права - спрямо близки и приятели, както е приел въззивният съд, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари