Определение №193/06.04.2022 по дело №1202/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 193

  гр. София, 06.04.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на седми март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 1202 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество „ОЗК – Застраховане“ АД срещу решение № 40 от 14. 01. 2021 г. по гр. д. № 2207/2020 г. на Софийски апелативен съд, ГО, 4 състав в частта, с която след частични отмяна и потвърждаване на решение от 06. 01. 2020 г. по т. д. № 86/2019 г. на Врачански окръжен съд касаторът е осъден да заплати на Л. Г. М. сумата от 70 000 лв. и на Руска Г. С. и С. Я. С. сумите от по 50 000 лв., представляващи обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на Г. Г. М. вследствие ПТП, настъпило на 17. 06. 2017 г., ведно със законната лихва върху обезщетенията, считано от 9. 08. 2019 г. до окончателното им изплащане.

  В касационната жалба се поддържа, че атакуваното въззивно решение в обжалваната част е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Касаторът излага доводи, че въззивният акт не е съобразен с установения в § 96, ал. 1 ПЗР към ЗИДКЗ максимален размер от 5000 лв. на дължимото обезщетение за неимуществени вреди на лицата, легитимирани да получат такова обезщетение за вреди от смъртта на техен родственик, извън кръга, посочен в ППВС № 4/1961 г. и ППВС № 5/1969 г. Сочи, че определените от въззивния съд размери на обезщетенията за неимуществени вреди не съответстват на установения в чл. 52 ЗЗД критерий за справедливост и на последователната практика на ВС и ВКС. Поддържа, че решаващият състав на апелативния съд неправилно е счел за неоснователно възражението за принос на пострадалия за вредите. Касационният жалбоподател изразява несъгласие с изводите на съда, че ищците са активно материалноправно легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на техния родственик – брат на ищцата Л. М. и внук на ищците Руска и С. Ставреви. Твърди, че съдът необосновано заключил, че по отношение на посочените ищци са налице изключения по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари