*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 192

  гр. София, 15.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито съдебно заседание на 13 юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски т. д. № 723/2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 248 ГПК.

  Образувано е по молба, подадена от Г. И. Г. от [населено място], чрез процесуалния му пълномощник, с искане за изменение на постановеното по настоящото дело решение № 61 от 17.05.2022 г. в частта му за разноските, като бъдат присъдени такива за платено от настоящия молител адвокатско възнаграждение за защита във въззивното производство, съразмерно с уважената част от исковата претенция.

  В срока по чл. 248, ал. 2 ГПК не е депозиран писмен отговор от „Застрахователно еднолично акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп"" ЕАД, с ЕИК:[ЕИК], [населено място].

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, като прецени данните по делото и становището на молителя, приема следното:

  Молбата за изменение на решението в частта за разноските е процесуално допустима, подадена е от надлежна страна в законоустановения преклузивен едномесечен срок по чл. 248, ал. 1 ГПК, като е осъществена процедурата по чл. 248, ал. 2 ГПК.

  Разгледана по същество, молбата се явява основателна.

  С решение № 61 от 17.05.2022 г., постановено по настоящото дело, е отменено решение № 12447 от 07.12.2020 г. по в. гр. д. № 1660/2020 г. на Софийски апелативен съд в частта, с която е било отменено частично първоинстанционното решение № 43 от 03.01.2020 г. по т. д. № 46/2019 г. на Окръжен съд - Видин, и вместо отменената част е постановено друго, с което е отхвърлен искът на Г. И. Г. срещу „Застрахователно еднолично акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп"" ЕАД, предявен на основание чл. 432 КЗ, за разликата над сумата от 5 000 лв. до 20 000 лв. - обезщетение за претърпени от ищеца болки и страдания от смъртта на неговата сестра И. И. В., в резултат на пътно-транспортно произшествие, настъпило на 15.12.2016 г., и искът за присъждане на законната лихва върху тази разлика за периода от 06.07.2018 г. до окончателното плащане, както и в частта за присъдените в тежест на касатора съдебноделоводни разноски.

  Вместо това ВКС е осъдил застрахователното дружество да заплати на Г. И. Г. сумата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари