*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 191

  гр. София, 18.05.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на седемнадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ ЧЛЕНОВЕ: 1. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ 2. ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров ч. гр. д. № 1258/2022 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 3, ал. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на П. А. Д. чрез пълномощник адв. И. срещу определение № 2583 от 24.09.2021 г. по ч. гр. д. № 11180/2021 г. на Софийски градски съд, IV – Б състав.

  В жалбата се правят оплаквания за неправилност на обжалваното определение и се иска същото да бъде отменено, а делото разгледано от сезирания съд.

  Частната касационна жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима.

  За да се произнесе по основанията за допускане на касационен контрол Върховният касационен съд, Трето гражданско отделение намира следното:

  Предмет на жалба е горното въззивно определение, с което е оставена без уважение частна жалба на настоящия касатор, № 25125650 от 02.08.2021 г. по регистъра на Софийски районен съд, срещу определение № 20150371 от 02.07.2021 г. по гр. д. № 7807/2021 г. на Софийски районен съд, I ГО, 159-ти състав за прекратяване на производството по делото и изпращане на същото по подсъдност на Районен съд – Костинброд за разглеждане на предявения от П. А. Д. против „Централна кооперативна банка“ АД със седалище [населено място] иск за заплащане на сумата от 25 000 лв. (преди поисканото с молба от 19.07.2021 г. изменение чрез увеличението му със сумата от 100 лв., която е постъпила след постановяване на определението на районния съд) – частичен иск от иск в общ размер на 356 007 лв., съставляваща обезщетение за неизпълнение на договор за банков влог, открит и поддържан на името на наследодателя му Е. П. М..

  Въззивният съд е постановил обжалвания резултат като е приел, че предявеният иск е за защита правата на ищеца, придобити по наследство от страна по договора с банката (за влог на парична сума), че претендираното вземане произтича от договорно правоотношение между страните, по което ищецът има качеството на потребител. Изразено е разбиране, че твърденията на ищеца (с молбата му от 10.08.2020 г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари