Определение №19/26.01.2022 по дело №31/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 19

  гр. София, 26.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело № 31 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 307, ал. 1 ГПК.

  Образувано е по молба на П. И. Д. за отмяна на влязло в сила определение № 8357/11.10.2019 г. по гр. д. № 6961/2018 г. на Бургаския районен съд, с което производството делото е прекратено, като е прието, че предявеният иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК е недопустим, поради липса на правен интерес.

  Молителката твърди, че е налице основанието по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК- открити били нови обстоятелства от съществено значение за делото, които не са били известни при решаването на делото.

  Ответната страна „ВиК“ АД, представлявана от юрисконсулт Д. З., в писмен отговор поддържа становище за недопустимост и неоснователност на молбата за отмяна.

  Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, намира следното:

  Молбата за отмяна е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане по следните съображения:

  В т. 6 на Тълкувателно решение № 7/31.07.2017 г. на ОСГТК на ВКС, постановено по тълкувателно дело № 7/2014 г., е изяснено, че не подлежат на отмяна по чл. 307 ГПК определенията, преграждащи по-нататъшното развитие на делото, с изключение на определението за прекратяване на делото поради отказ от иска.

  В случая, искането за отмяна касае влязло в сила преграждащо определение, с което РС – Бургас е прекратил производството по делото, като е приел, че предявеният иск е недопустим поради липса на правен интерес за ищцата от търсената защита. Доколкото съдебният акт, чиято отмяна се иска, не попада в посоченото в тълкувателното решение изключение, нито с него се формира сила на пресъдено нещо, като се разрешава по същество материалноправен спор, то подадената срещу него молба за отмяна се явява недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, без да се обсъжда нейната основателност.

  Водим от изложеното, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба на П. И. Д. за отмяна на влязло в сила определение № 8357 от 11.10.2019 г. постановено по гр. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари