Определение №189/04.05.2022 по дело №4637/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 189

  гр. София, 04.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 4637/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов” ЕАД, гр. София, срещу въззивно решение № 10421 от 16.06.2021 г., постановено по гр. д. № 1295/2020 г. на Софийския апелативен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С обжалваното решение въззивният съд е потвърдил решение № 8729 от 19.12.2019 г. по гр. д. № 15024/2016 г. на Софийския градски съд, с което е уважен предявеният от П. Ч. П. (заместена в хода на процеса от наследниците ѝ по закон Г. П. П., Г. Г. П. – Д. и С. Г. К.) против касатора иск с правна квалификация чл. 49 ЗЗД за заплащане на сумата 120 000 лв.(частичен иск от 800 000 лв.), представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

  По делото е установено от фактическа страна, че на 16.07.2012 г. ищцата в първоинстанционното производство П. Ч. П. е постъпила в Клиниката по неврохирургия на „УБАЛСМ Н. И. Пирогов“ ЕАД с оплаквания за дългогодишни болки в кръста и изтръпване и схващане на краката, които периодично се появяват и отшумяват, като от две седмици болката е била по-силна с изтръпване и схващане на десния крак. В период от 3-4 дни преди това се е развила слабост в десния крак до силно затруднена походка, като е постъпила за диагностично уточняване и лечение и след анализ на данните от направените изследвания и прегледи се установило, че се касае за голяма дискова херния на Тх 9 и Тх 10 със значителна стеноза на вертебралния канал и компресия на миелона, като предвид данните за прогресираща отпадна неврологична симптоматика е взето решение за извършване на операция е цел екстирпация на дискова херния и декомпресия. В представената епикриза е посочена извършената операция, както и ход на заболяването след операцията - затегнат постоперативен период, като постепенно се наблюдава отежняване на отпадната неврологична симптоматика до тежка долна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари