Определение №188/04.05.2022 по дело №4952/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 188

  София, 04.05.2022 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на деветнадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 4952 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Т. А. П., чрез пълномощника й адвокат Ч. П., против решение № 51 от 22.07.2021 г., постановено по гр. д. № 246 по описа за 2021 г. на Апелативен съд - Бургас с което е потвърдено решение № 43 от 8.03.20201 г. по гр. д. № 1765/2020 г. на Окръжен съд - Бургас за отхвърляне на предявения от Т. А. П. против Я. Р. Ж., Д. Х. Ж., П. Б. П. и Т. М. П. ревандикационен иск по отношение на поземлен имот с идентификатор ***, ведно с построената в имота сграда с идентификатор ****, като решението е постановено при участие на „Золекс“ ЕООД, гр. Бургас като трето лице-помагач на ответниците.

  Я. Р. Ж., Д. Х. Ж., П. Б. П. и Т. М. П., чрез пълномощника си адвокат Г. С. и „Золекс“ ЕООД, гр. Бургас чрез пълномощника си адвокат М. Д. са подали писмен отговор по реда и в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК в който оспорват наличието на основание за допускане на касационно обжалване.

  За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване, касационният съдебен състав съобрази следното:

  Апелативният съд е констатирал, че ищцата твърди, че след като през 1999 год. чрез дарение от своите родители е придобила процесния поземлен имот ведно с построена към този момент сграда в имота, през 2005 г. е изградила процесната сграда, а през 2006 г. е учредила договорни ипотеки върху имотите; не е знаела, а от справка в имотния регистър извършена преди завеждане на делото е установила, че по нотариален акт за покупко-продажба от 2019 г. ответниците са вписани като собственици на процесните имоти, които са придобили от продавача „Золекс“ ЕООД; дружеството не е бил собственик на имотите и транслативен ефект по отношение на собствеността не е настъпил в полза ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари