Определение №187/04.05.2022 по дело №4845/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

При закупуване на недвижим имот с пари в брой възможно ли е да се докаже, че точно изтеглените от банковата сметка средства са вложени в закупуването на даден имот чрез показания на свидетел, който не е бил очевидец, но е узнал за обстоятелствата по друг начин?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕСЕЛКА МАРЕВА, ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 4845 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на И. С. Х., чрез пълномощника й адвокат С. Д., против решение № 264352 от 30.06.2021 г., постановено по гр. д. № 16989 по описа за 2018 г. на Софийски градски съд, с което е отменено решение № 478622 от 28.08.2018 г. по гр. д. № 73259/2016 г. на Софийски районен съд и вместо него е постановено друго за отхвърляне на предявения от И. С. Х. срещу В. П. В. иск са правно основание чл. 21, ал. 2 СК 1985 /отм./ за изключителна собственост на апартамент с идентификатор **** на основание трансформация на лични средства при придобиването му.

В. П. В. е подал чрез пълномощника си адвокат Я. В. писмен отговор по реда и в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК в който оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване и претендира възстановяване на направените разноски.

Мотиви

За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване, касационният съдебен състав съобрази следното:

Въззивният съд е констатирал, че ищцата е основала иска на твърденията, че имотът е заплатен изцяло с нейни лични средства, придобити от продажбата на наследствен имот, като брат й й дарил дела си от тези средства, като ответникът няма никакъв принос в придобиването.

В отговора на исковата молба ответникът е оспорил наличието трансформация на лични средства и е навел твърдения, че при закупуването имотът не е бил годен за живеене и той е извършил ремонт на същия с помощта на свои приятели и роднини.

Приел е за установено, че страните са бивши съпрузи, като бракът им е сключен на 26.01.1997 г. и е прекратен с развод на 22.07.2008 г. На 5.08.2003 г. е закупен процесния апартамент от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение по чл. 290 ГПК
  Решение №7/02.03.2021 по дело №1765/2020
  Има ли статут на съпружеска имуществена общност недвижим имот, закупен през време на брака от единия съпруг, с парични средства, получени от продажба на друг недвижим имот, който е бил съсобствен между съпруга-купувач и детето на съпрузите, придобит от тях на основание договори за дарение и наследяване?
 • Решение
  Решение № 169 от 31.01.2013 г. по търг. д. № 664/2011 г.
  Дали опровергаващият съдържанието на нотариалния акт в частта, в която е отразено плащане на цената, трябва да докаже пълно и главно, че признатото от него обстоятелство за получаване на цената е невярно?Представляват ли счетоводните книги и записванията в тях доказателство за страната, която ги е водила?Представлява ли изявлението, материализирано в…
 • Решение
  Решение № 402 от 17.01.2012 г. по гр. д. № 449/2011 г.
  Какво представлява нотариалният акт в частта, в която е отразено, че сумата по договора за покупко-продажба е изплатена на продавача, чия е доказателствената тежест да установи, че отразеното в нотариалния акт е невярно и с какви доказателствени средства?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари