Определение №187/15.03.2022 по дело №4283/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 187

  София 15.03.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на петнадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ : ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 4283 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.288 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от Държавата, представлявана от министъра на финансите, чрез процесуалния представител юрисконсулт Б. против въззивно решение № 709 от 24.06.2021г. по в.гр.д. № 132 по описа за 2021г. на Апелативен съд София, с което е потвърдено решение № 4175 от 13.07.2020г. по гр.д.№ 12978/2018г. на СГС като е осъдена Република България да заплати на В. А., турски гражданин, на основание чл.4, §3 ДЕС сума в размер на 214 534.99лв., обезщетение за имуществена вреда от нарушаване на правото на ЕС, ведно със законната лихва, считано от 7.10.2019г. Определението за прекратяване на производството срещу Народното събрание е влязло в сила.

  Жалбата е подадена в срока по чл.283 от ГПК и е срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. За да се произнесе по допустимостта й, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение прецени следните данни по делото:

  Въззивният съд е преценил предявения иск за допустим и основателен Като неоснователно е преценил възражението на държавата за липса на процесуална легитимация. Посочил е, че производството се развива по реда на чл.2в ЗОДОВ, независимо, че искът е предявен преди приемане на нормата /с ДВ, бр.94, в сила от 29.11.2019г./, като се е позовал на решение по дело Francovich С-6/90, С-9/90 /§42-43/, съгласно което установеният ред от националното право за реализиране на отговорността на Държавата за вреди от правото на ЕС не могат да бъдат по –неблагоприятни от подобни искове, засягащи само националното право /принцип на равностойност/ и не могат да бъдат така нормиране, че да правят практически невъзможно или прекомерно сложно получаването на обезщетение /принцип на ефективност/. Съгласно установената практика /решение по гр.д.№ 2377/2019г.на ІV г.о./, искът за обезщетение за причинени вреди срещу държавата може да се предяви или срещу министъра на финансите, или срещу съответния орган, причинил вредите, в качеството му на процесуален субституент. Основателността на иска въззивният съд е обосновал ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари