*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 187

  гр. София, 05.07.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на тридесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1087/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.247 ГПК.

  Образувано е по молба на „Диагностично консултативен център - 29 - София“ ЕООД със седалище в [населено място] за поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното по делото определение № 272 от 04.05.2022 г., с което не е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 52 от 04.02.2021 г. по в. т. д. № 2122/2020 г. на Апелативен съд - София.

  В молбата се поддържа, че при постановяване на определението е допусната грешка в пресмятането на сроковете, които ищецът „Топлофикация София“ ЕАД е следвало да спази „за изпълнение на предписанията на съда по чл.129, ал.2 ГПК“. Излагат се доводи, че съставът на ВКС е пресмятал дали ищецът е изпълнил предписанията на Софийски градски съд от 18.12.2017 г. за довнасяне на държавна такса по предявения по реда на чл.422, ал.1 ГПК установителен иск, без да обсъди възражението, че съобщение със същите указания е получено от ищеца още на 13.12.2017 г. - обстоятелство, признато в исковата молба. С аргумент, че допуснатата грешка в пресмятането на срока е станала причина за неправилни изводи от страна на състава на ВКС, в молбата се прави искане за поправяне на грешката и за произнасяне по заявените в касационната жалба и в изложението „касационни основания“.

  В писмен отговор от 29.06.2022 г. ответникът „Топлофикация София“ ЕАД със седалище в [населено място] оспорва молбата като неоснователна и изразява становище за оставянето й без уважение.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните по делото, намира следното :

  Молбата е подадена от надлежна страна и е допустима, но по същество е неоснователна.

  С определение № 272 от 04.05.2022 г. по настоящото дело не е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 52 от 04.02.2021 г. по в. т. д. № 2122/2020 г. на Апелативен съд - София. С посоченото решение е потвърдено решение по гр. д. № 3366/2017 г. на Софийски градски съд, с което е признато за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари