*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 186

  гр. София, 18.03.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 3370 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. П. Х. и Д. С. Х. против решение № 260083/18.05.2021 г., постановено по гр.д.№ 363/2020 г. от състав на АС – Варна.

  Ответникът оспорва касационната жалба, с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, съдът е приел, че установителния иск е основателен и е потвърдил постановеното в този смисъл решение на окръжен съд.

  Съдът е приел, че с договор за прехвърляне на търговско предприятие, сключен на 29.02.2016г. е прехвърлено цялото търговско предприятие на АЛФА БАНКА – КЛОН БЪЛГАРИЯ КЧТ в полза на ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД - като това обстоятелство е вписано в Търговския регистър. От документите към заявлението съдът е приел за установено, че банката-ищец с нотариални покани , връчени на 11.04.2018г., чрез Нотариус Н. Н., ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД обявява цялото задължение по банковата сделка за незабавно изискуемо и дължимо. В нотариалните покани е посочено като основание за обявяване на кредита за предсрочно изискуем- поради неиздължаване на погасителна вноска с падеж 15.02.2017г. и на основание чл. 29, т. 2 във връзка с чл. 28, т. 1 от Общите условия към Договор за кредит № ...../....., продукт Нов Алфа Кредит за покупка, строителство и ремонт от 26.05.2008г. Посочено е, че към 08.02.2018год., задълженията са : главница-44 146,65евро, 3 347,72 евро лихви и 46,24 евро-такси и застраховки. Нотариалните покани, адресирани до ответниците, са връчени по реда на чл. 47, ал. 5 от ГПК, като валидността на връчването не е спорна в процеса.

  Съдът е приел, че към момента на подаване на заявлението по чл.417 ГПК, е изминал предвидения в чл.16 а ТЗ шест месечен срок, в който управлението на прехвърленото предприятие е отделно, въз основа на което е направил извод, че за това няма основание документите да са с произход от “Алфа Банка-клон България“, поради което и правилно счетоводните документи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари