Определение №186/09.05.2022 по дело №2703/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 186

  София, 09.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………………..……..……. и с участието на прокурора…………..…………………..…………..., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков ч. т. дело № 2703 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2, изр. 2-ро ГПК и се развива едностранно.

  Образувано е по частната жалба (с вх. № 66725 от 9.ІХ.2021 г.) на А. А. Ч. от [населено място], подадена против необжалваемото определение № 73 на Върховния касационен съд, ТК, Второ отделение, от 29.ІІІ.2021 г., постановено по т. дело № 1876/2020 г., с което е била оставена без уважение негова молба за освобождаване от внасянето на държавна такса в размер на 15 лв. (петнадесет лева) по подадена от същото физическо лице частна жалба.

  Оплакванията на частния жалбоподател Ч. са както за нищожност /заради „произнасяне по непредявено искане“/, така и за неправилност на атакуваното определение на предходния тричленен състав на ВКС: поради неговата необоснованост и незаконосъобразност.

  В настоящия си състав Върховният касационен съд на Републиката, Търговска колегия, Първо отделение, намира, че тази частна жалба на А. Ат. Ч. от [населено място] ще следва да се преценява като процесуално недопустима.

  Съображенията за оставянето й без разглеждане са следните:

  С предходно определение № 249/14.ХІІ.2020 г. по същото дело, постановено в извънинстанционното производство по чл. 307, ал. 1 ГПК за отмяна на влязло в сила определение на друг състав на ВКС, е била оставена без разглеждане съвместната на Ч. с лицата Г. Хр. М., Ю. С. П., Д. Мих. Б. и Б. Мих. Б. молба за отмяна на този съдебен акт, различен по процесуалноправното си естество от тези, посочени в Гл. ХХІV на сега действащия ГПК (в сила от 1.ІІІ.2008 г.). Срещу това прекратително определение на ВКС Ч. е подал частна жалба, но без да е приложил към нея доказателство за внесена по сметката на ВКС държавна такса от 15 лв., дължима съгласно чл. 19 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Причина за това е било формулираното от подателя особено искане във финалната част от петитума на тази ЧЖ, а ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари