*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 186

  гр. София,17.05.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова ч.гр. дело № 1646/2022 да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Енерго-Про Продажби“АД със седалище и адрес на управление в [населено място], подадена чрез процесуалния представител на дружеството адв.Н. Н. от АК-В. срещу определението за частично прекратяване на производството по делото поради отказ от иска, направен на основание чл.233 ГПК за разликата над сумата 4950 лв до сумата 5 118, 16 лв и обективиран в решение № 117 от 28.1.2022 г по в.гр.дело № 1841/2021 г на Варненски окръжен съд, Гражданско отделение, 5-ти състав, като в тази част производството по делото е прекратено и е обезсилено първоинстанциионното решение № 1667/26.3.20 г по гр.дело № 15308/2019 г на Варненски районен съд.

  В частната жалба се подържа, че обжалваното определение е неправилно е незаконосъобразно, тъй като частичния отказ от иска е винаги съчетан с изменение в размера на същия, в посока на намаляването му, което процесуално действие е допустимо за извършване на основание чл.214 ал.1 от ГПК до приключване на съдебното дирене в първата инстанция.Предвид изложеното моли обжалваното определение да бъде отменено, като се приеме, че отказът от иска е недопустим, като извършен извън определения в закона процесуален срок по чл.214 ал.1 ГПК.

  Ответникът по частната жалба В. М. К. оспорва същата по съображения, изложени в писмен отговор, депозиран по делото чрез процесуалния представител на дружеството адв.Б. З..Подържа, че извършения частичен отказ от иска по чл.233 ГПК е допустим пред въззивната инстанция съобразно нормите на процесуалния закон, поради което обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

  Частната жалба е подадена в законоустановения срок от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  От данните по делото е установено следното :

  С решение № 1667/2020 г, постановено на 26.3.20 г по гр.дело № 15308/2019 г на Районен съд-Варна е признато за установено на основание чл.214 ал.1 ГПК, че В. М. К. не дължи на „Енерго-про продажби“ АД сумата 5 118, 16 лв, начислена като корекция от ответното дружество за времето от 18.10.2017 г до 30.6.2018 г за обект, находящ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари