Определение №184/05.04.2022 по дело №1086/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 184

  гр.София, 05.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на седми март през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска т.д. № 1086 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Подадена е касационна жалба от С. Т. Г., чрез адв. П. К., против решение № 1517/22.12.2020г. по гр.д. № 2696/2020г. на Софийски апелативен съд в частта, с което е потвърдено решение № 4538/05.07.2017 г. по гр.д. № 31/2016г. на Софийски градски съд, за отхвърляне на иска на касатора с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ срещу ЗД „Бул Инс“ АД за заплащане на разликата над 40 000лв. до претендираните 80 000лв., която сума представлява застрахователно обезщетение за претърпени неимуществени вреди- болки и страдания от травматични увреждания, в резултат на ПТП на 04.12.2014г., ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

  Касаторът поддържа, че въззивното решение в обжалваната част е неправилно, както и че са налице предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2, пр.3 ГПК за допускане на касационно обжалване.

  Ответникът по касационната жалба ЗД „Бул Инс“ АД оспорва основателността на подадената касационна жалба и наличието на основания за допускане на касационно обжалване.

  Третото лице помагач „ДЗИ Общо застраховане“АД не е подало писмен отговор.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките по чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Кaсационната жалба е редовна – подадена от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че касаторът е пострадал при пътен инцидент на 04.12.2014г. в резултат на поведение на водача на МПС, който е нарушил правилата за движение по пътищата. Налице е била валидна застраховка „гражданска отговорност“ на автомобилистите за процесния автомобил. Относно размера на обезщетението за претърпените от пострадалото лице вреди въззивният съд е съобразил множество обстоятелства. Съставът на апелативния съд е отчел, че пострадалото лице е било в трудоспособна възраст – на 41г., като преди ПТП е работил като пътен полицай, а понастоящем е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари