Определение №183/14.03.2022 по дело №3711/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 183

  гр.София, 14.03.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 3711 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Варненската апелативна прокуратура против решение № 58 от 20.7.2021 г., постановено по въззивно гражданско дело № 248 по описа за 2021 г. на Варненския апелативен съд, с което е потвърдено решение №432 от 26.2.2021 г. по гр.д.№1532 по описа за 2020 г. на Варненския окръжен съд, ГО, 11-ти състав, за осъждане на Прокуратурата на Република България да заплати на П. Г. М. на основание чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ 8 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение в престъпление по чл.339, ал.1, предложение второ от НК.

  Касаторът твърди, че решението на Варненския апелативен съд е неправилно поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и нарушение на материалния закон-основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.3 от ГПК. Като основание за допускане на касационното обжалване касаторът сочи противоречие между обжалваното решение и практиката на ВКС относно критериите за определяне на справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди по чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ.

  П. Г. М. застъпва становището, че няма основания за допускане на касационно обжалване на решението на Варненския апелативен съд, като оспорва касационната жалба и по същество.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 от ГПК от легитимирана страна срещу подлежащ на касационно разглеждане съдебен акт. По предварителния въпрос за допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд намира следното:

  П. Г. М. е изложил в исковата молба, че Прокуратурата на Република България е повдигнала и поддържала срещу него от 2016 г. до 16.07.2019 г. обвинение в престъпление по чл.339, ал.1, предложение второ от НК заради това, че е държал огнестрелно оръжие/пистолет „Макаров“/ без надлежно разрешение. След като е бил оправдан с влязла в сила на 16.07.2019 г. присъда, той е завел срещу Прокуратурата на Република България иск за заплащане на обезщетение за причинените му неимуществени вреди в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари