*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 183

  гр. София, 16.05.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на дванадесети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: Александър Цонев

  Членове: Филип Владимиров

  Джулиана Петкова

  като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев ч. гр. д. № 1534/2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК и е образувано по частна жалба на Р. К. К. срещу определение № 111/22.03.2022 г. по в. ч. гр. д. № 478/2021 г. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е върната поради недопустимост подадената от К. частна касационна жалба вх. № 69871/20.12.2021 г. срещу определение № 567/08.12.2021 г., постановено по същото дело, и е оставено без разглеждане искането на жалбоподателя за предоставяне на правна помощ.

  Частната жалба е подадена от легитимирана страна, в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е процесуално допустима.

  За да се произнесе, ВКС все предвид следното:

  С определение № 578/05.11.2021 г. по гр. д. № 286/2021 г. на Окръжен съд - Габрово е прекратено поради недопустимост производството по предявените от Р. К. искове с правно основание чл. 62, ал. 1 СК и чл. 67 СК. Със същото определение е прекратено и производството по иска на К. с правно основание чл. 132 СК и делото в тази му част е изпратено за разглеждане от компетентния да го разгледа по правилата на местната подсъдност Районен съд – Гълъбово. Определението на окръжния съд е потвърдено с определение № 567/08.12.2021 г., което е обжалвано с частна касационна жалба вх. № 69871/20.12.2021 г. Тази жалба е оставена без движение от апелативния съд с указания за представяне на жалба, съдържаща точно и мотивирано изложение на касационните основания, приподписана от надлежно упълномощен адвокат, за посочване на конкретното искане на страната към съда и за представяне на изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280 ГПК. В срока за отстраняване на нередовностите е постъпила молба от жалбоподателя за предоставяне на правна помощ, като впоследствие, след указания на съда, е представена и декларация за семейно и материално положение и имотно състояние.

  С обжалваното в настоящото производство определение апелативният съд е констатирал, че предмет на въззивна проверна е било първоинстанционното определение само в частта за прекратяване на производството ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари