*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 182

  София, 12.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева ч.гр.д. № 4837/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от М. Х. М., Ф. Ш. Ш. и М. Ш. Ш. и приподписана от техния пълномощник адв. Л. А., срещу определение № ІV-261026 от 11.10.2021 г. по в.гр.д. № 21/2021 г. на Бургаския окръжен съд. С него жалбоподателите са осъдени да заплатят на адв. Т. П. Т. на основание чл. 47, ал.6 ГПК адвокатско възнаграждение в размер на 810.35 лв. за осъществяване на процесуално представителство пред ВКС по подадената от адв. Т. като особен представител на А. М. Ш. и Ф. И. Ш. касационна жалба срещу въззивното решение.

  В частната жалба са изложени оплаквания за неправилност на обжалваното определение. Според жалбоподателите съдът не е обсъдил искането им да не бъдат задължавани с внасяне на възнаграждение за особения представител, тъй като на ответниците им било известно за воденото дело и те демонстрирали подигравателно пред жителите на селото, че ищците ще плащат за тяхната защита. На следващо място, съдът не е обсъдил искането им да определи възнаграждението на особения представител при условията на чл. 47, ал.6 и чл. 36 и чл. 8, ал.2 от Наредба № 1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

  Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Представителството по чл. 47, ал.6 ГПК произтича от определението на съда за назначаване на особен представител. За особен представител може да бъде назначен само адвокат- чл.32 ГПК. За положения от особения представител труд се дължи адвокатско възнаграждение, размерът на което се определя от съда с акта за назначаването му. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по- малък от предвидения в Наредба № 1/2004 г.за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

  В случая минималното адвокатско възнаграждение, определено по правилото на чл. 7, ал.2, т. 3 от Наредба № 1/2004 г. при материален интерес, съответстващ на данъчната оценка на процесния имот, в размер на 9 607 лв., възлиза на 810.35 лв. За изготвяне ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари