Определение №182/14.03.2022 по дело №3637/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 182

  гр.София, 14.03.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 3637 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Плевенската окръжна прокуратура против решение № 123 от 9.6.2021 г., постановено по въззивно гражданско дело № 279 по описа за 2021 г. на Плевенския окръжен съд, с което е потвърдено решение №260115 от 11.2.2021 г.по гр.д.№4847 по описа за 2020 г. на Плевенския районен съд, IX граждански състав, за осъждане на Прокуратурата на Република България да заплати на Р. Х. А. 5 000 лв. на основание чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение в престъпление по чл.159б, ал.2 във връзка с ал.1, чл.159а, ал.2, т.2, предл. 2 във връзка с ал.1 от НК и по чл.159в във връзка с чл.20, ал.2 от НК.

  Касаторът твърди, че решението на Плевенския окръжен съд е неправилно, необосновано и постановено в нарушение на материалния закон-основание за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.3 от ГПК. Като основание за допускане на касационното обжалване касаторът сочи противоречие с практиката на ВКС по следните въпроси:

  1. Относно задължението на въззивния съд да направи анализ на всички доказателства по делото при обосноваване на своите изводи за основателността на исковата претенция по чл.2, ал.1, т.3 от ЗОДОВ.

  2. Относно определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди при отчитане на всички конкретни обективно съществуващи обстоятелства от значение за точното прилагане на принципа за справедливост, регламентиран в чл.52 от ЗЗД. По този въпрос според касатора е решаван противоречиво от съдилищата.

  Ответникът по касационната жалба Р. Х. А. не взема становище.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 от ГПК от легитимирана страна срещу подлежащ на касационно разглеждане съдебен акт. По предварителния въпрос за допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд намира следното:

  Р. Х. А. е изложил в исковата молба, че по досъдебно производство № 2423/2012 г. по описа на РП Плевен му е било повдигнато обвинение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари