*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 180

  гр. София, 18 март 2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на десети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 4766 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца „И.” О. (при образуването на делото – Е.) срещу решение № 7074/18.10.2019 г., постановено по възз. гр. дело № 10953/2018 г. на Софийския градски съд (СГС). С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № 33937/04.06.2018 г. по гр. дело № 15076/2013 г. на Софийския районен съд, са отхвърлени изцяло, предявените от дружеството-жалбоподател срещу Д. Г. Д. и С. Т. Д., искове с правно основание чл. 79, ал. 1, пр. 3 от ЗЗД, както следва: главен иск за заплащане при условията на солидарност между ответниците на сумата 18 390 лв. – обезщетение за имуществени вреди от неизпълнение от страна на ответниците на договорни задължения, представляващи (вредите) възнаграждение за изработване на проект на сграда в населено място, улица, платено от дружеството-ищец на основание чл. 12 от предварителен договор от 30.08.2004 г. за учредяване на право на строеж срещу построяване на жилища, сключен между ищцовото дружество-касатор и ответника Д. Д.; и евентуален иск за заплащане при условията на разделност от всеки от двамата ответници на сумите от по 9 196 лв., представляващи същото обезщетение; в тежест на дружеството-касатор са възложени разноски по делото.

  С определение № 74/16.04.2020 г. касационното производство по делото е спряно на основание чл. 229, ал. 1, т. 7, във вр. с чл. 292 от ГПК, до постановяване и обявяване на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС, предмет на което е следният процесуалноправен въпрос: гражданско или търговско е дело с предмет правоотношения, възникнали по договор за изпълнение на строителни работи, сключен между физическо лице и търговец във връзка с упражняваното от него занятие, и какъв е прагът за достъп до касационно обжалване на въззивното решение по делото. Прието е, че обжалваното по настоящото дело въззивно решение е постановено по парични искове с предмет правоотношения, възникнали по договор (процесният предварителен договор от 30.08.2004 г.) с предмет – изпълнение на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари