Определение №179/05.05.2022 по дело №803/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 179

  [населено място], 05.05.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесет и девети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. № 803 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частни жалби на СНЦ „Българска федерация по шахмат“ и СНЦ „Шахматен клуб Спартак“ срещу определение № 784/09.12.2021г. по в.т.д. № 514/2021 г. на Софийски апелативен съд в частта, с която са оставени без уважение молбите на частните жалбоподатели за възстановяване на срока за изпълнение на дадените указания за внасяне на държавна такса.

  В частните жалби са изложени съображения за неправилност на атакуваното определение. Твърди се, че е нарушен редът по чл.66, ал.1, изр.2 ГПК за разглеждане на молбата по чл.64 ГПК за възстановяване на срок, като делото не е било насрочено за открито съдебно засадение. Освен това са били налице особени непредвидени обстоятелства, а именно невръчване на съобщението с указанията на съда за внасяне на дължимата държавна такса. Нарушена е била последователността при разглеждане на подадените от частните жалбоподатели – молби по чл.64 ГПК и частни жалби срещу определението на САС за прекратяване на производството по въззивните им жалби, като считат, че първо е следвало да се администрират частните жалби и едва след разглежденето им от ВКС и с оглед изхода на този спор да се произнесе въззивния съд по молбите за възстановяване на срок. Искат обезсилване на обжалваното определение и връщане на делото на САС за администриране на частите жалби против определение № 565/09.09.2021г. по в.т.д. № 514/2021г. на САС в прекратителната му част, евент. за отмяна на обжалваното определение и постановяване на определение за възстановяване на пропуснатия срок.

  В писмения си отговор ответникът по частните жалби – Ж. И. Ж., е изразил становище за неоснователност на същите.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като съобрази данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Частните жалб са подадени от легитимирани лица, в срока по чл.275 ал.1 ГПК и са насочени срещу подлежащ на обжалване акт, поради което са процесуално допустими.

  Производството по в.т.д. № 514/2021г. на САС е било образувано по въззивни жалби на СНЦ „Българска ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари