*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 179

  гр. София, 22.06.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на шестнадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  при участие на секретаря

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т.д. № 1131 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Постъпила е касационна жалба от „Боге стил“ ООД срещу решение № 1479/19.10.2020 г. по т.д. 2247/2020 г. по описа на Апелативен съд – София, ТО.

  Правосубектността на страните е процесуална предпоставка, от категорията на абсолютните, за която съдът следи служебно във всеки стадий от развитие на производството. Тя обуславя допустимостта на всяко инициирано пред съда производство, включително и при касационно обжалване. С оглед установяване правосубектността на касационния жалбоподател, в настоящия процес, на основание чл. 26, ал. 1 от ГПК, настоящият съдебен състав извърши справка относно вписване на обстоятелства и обявени актове в търговския регистър по партидата на „Боге стил“ ООД. От обявените актове се установява, че е обявено съдебно решение № 260340 от 26.02.2021 г. по т.д.1941/2019 г. по описа на Софийски градски съд, с което е прекратено производството по несъстоятелност по отношение на „Боге стил“ ООД и е заличен този търговец от регистъра, на основание чл. 632, ал. 4 от ТЗ. В търговския регистър е отбелязано, че решението е влязло в законна сила на 20.05.2022 г.

  Следователно от този момент –влизане в сила на съдебното решение за заличаване на търговеца от търговския регистър, юридическото лице „Боге стил“ ООД, надлежно обявено в търговския регистър, е престанало да съществува. След като е заличено търговското дружество и не съществува вече такъв субект, касационното обжалване е недопустимо, поради липса на правосубектност на инициатора на този процес. Ще следва да се прекрати производството по касационната жалба.

  Действително, към момента на подаване на касационната жалба 29.12.20201 г., „Боге стил“ ООД е могъл да бъде субект на правото. Но съдът следи във всеки стадий на производството за наличието на процесуални предпоставки за допустимост на производството и след като в хода на процеса е заличен търговецът, то не е допустимо касационното обжалване. Наличието на недопустимост на производството изисква прекратяване на същото пред Върховния касационен съд. Но решението на въззивния съд е било допустимо към момента на постановяването му и с прекратяване на касационното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари