*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 176

  гр. София, 20.05.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 1870 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 307 ГПК.

  Образувано е по молба за отмяна на влязло в сила решение №20/02.02.2022 г., постановено по гр.д.№ 478/2021 г. от състав на Окръжен съд – Кюстендил, с което е потвърдено решение № 374/12.10.2021 г. по гр.д.№ 1252/2021 г. на Районен съд – Кюстендил.

  Молбата се основава на разпоредбата на чл.303, т.1 ГПК, но е процесуално недопустима, по следните съображения:

  Влязлото в сила съдебно решение, чиято отмяна иска молителят е постановено по реда на чл. 150 от СК като с него е отказано да се измени размерът на месечна издръжка. Производството по чл. 150 от СК, по реда на което е дадена възможност при изменение на обстоятелствата да се иска изменение или прекратяване на присъдената издръжка, е хипотеза на производството по чл. 59, ал. 9, във вр. с ал. 2 от СК, по реда на което – също при изменение на обстоятелствата – може да се иска изменение на всички по-рано постановени от съда мерки относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата. Тези производства (както и самите производства по чл. 59, ал. 2 от СК и по чл. 127, ал. 2 от СК, с които за първи път се постановяват такива мерки относно децата и упражняването на родителските права) са такива по спорна съдебна администрация. В рамките на тези производства съдът не разрешава със сила на пресъдено нещо спор относно съществуването на субективно материално гражданско право, а производството има за предмет промяна на граждански правоотношения, която обаче не произтича от упражняване на конкретно субективно право, регламентирано от закона, а от разрешението на сезирания съд, след преценка по целесъобразност на правнорелевантните факти. Поради това влезлите в сила съдебни решения, постановени като краен акт по такива производства по спорна съдебна администрация, не подлежат на отмяна по реда гл. ХХІV. (чл. чл. 303-309) от ГПК, тъй като постановеният с тях правен резултат може ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари