*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 175

  София, 18.04.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на девети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова

  гражданско дело № 3511/2021 г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  И. С. Ч., представляван от адв. М. П., е обжалвал въззивното решение на Сливенския окръжен съд № 58 от 03.06.2021 г. по в. гр. д. 211/2021 г.

  Касаторът оспорва решаващите изводи на въззивния съд, че по плана от 1982 г. имотната граница между неговия имот и този на ответницата е заснета неправилно, която грешка е възпроизведена в последващите планове и в изготвената въз основа на тях кадастрална карта; че тази грешка не се отразява на правото на собственост върху грешно заснетата площ. Поддържа, че в случая ответниците не са инициирали по надлежния ред производство за поправяне на непълноти и грешки в кадастралната карта, както и че съгласно действащите към одобряване на плана от 1982 г. разпоредби, той има пряко отчуждително действие, поради което в случая не е налице хипотезата на неправилно заснемане. В изложението за допускане на касационното обжалване се поддържа основанието на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпросите за прякото отчуждително действие на влезлите в сила регулационни планове по З. (отм.) и за предпоставките, при които съдът изследва грешките в кадастралната карта.

  Ответниците Т. Ф. С. и Д. В. С., представлявани от адв. Е. Х., считат, че не са налице основания за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1 и ал. 2 ГПК и излагат становище за неоснователност на касационната жалба по същество.

  Касационната жалба е подадена в срок, отговаря на изискванията за редовност на чл. 284 ГПК и не са налице изключенията на чл. 280, ал. 3 ГПК, предвид предмета на делото – иск за защита на собствеността, поради което е процесуално допустима.

  С обжалваното решение Сливенският окръжен съд е отменил решението на Сливенския районен съд № 260226 от 01.04.2021 г. по гр. д. № 4317/2020 г. и е решил делото по същество като е отхвърлил предявените от И. С. Ч. срещу Т. Ф. С. и Д. В. С. искове с правно основание чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари